Lax & romsås är väl en klassiker om något! Tångromen är väldigt god i såser och röror. Men man kan använda den rom man gillar bäst.
Original recept från www.instagram.com
Sept. 13, 2024
3 dl créme fraiche (här lätt)
3 msk majonnäs
1 burk tångkaviar
1 st liten röd lök
1 st liten bunt dill
Salt & citronpeppar
Romansallad
Gurka
Dillkvistar
Citron
Olivolja
Salt
1 kg potatis
Olivolja
Salt
1 kg laxsida
Citronpeppar
Några dillkvistar
1 st tunt skivad citron
Sätt ugnen på 200°. Tvätta potatisen, halvera, lägg i en ugnsform och ringla på olja och salta lätt. Rosta i ugnen först ca 15 min i 200° och låt sedan stå kvar medans laxen bakas, ca 20 min i 150°.
Sänk ugnstemperaturen till 150°. Putsa eventuellt laxen och lägg sedan på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra rikligt. Lägg på dillkvistar. Skiva en citron tunt och lägg på laxen. Baka laxen i ca 20 min, kolla att den är klar/så som du vill ha den.
Hacka rödlök och dill fint. Blanda allt i en skål och smaka av med salt och peppar.
Hacka sallad, gurka och plocka dillvippor från stjälkarna. Lägg up i en skål, pressa på citron och ringla över olja och lite salt/örtsalt.