đĄTips: Marmeladprov. SlĂ„ upp lite marmelad pĂ„ en kall tallrik och kyl snabbt. Dra med en sked ett streck genom massan. Rinner den inte samman, utan stannar med gelĂ©aktiga kanter Ă€r marmeladen fĂ€rdig đ„°
Sept. 12, 2024
1 kg plommon knappt mogna
Vatten
600 g syltsocker med pektin
1 st citron
1 krm natriumbensoat
1. Snitta med vass kniv ett kryss i toppen pÄ varje plommon. RÀkna antalet plommon och lÀgg dem i ett sÄll. Doppa ner dem i kokhett vatten ca 30 sekunder. Ta upp och skölj dem snabbt i kallt vatten. Ta av skalet. LÀgg plommonen i en tjockbottnad gryta/kastrull.
2. Skölj och skrubba citronen vÀl. Strimla det gula skalet och lÀgg i grytan. SkÀr bort det vita samt det yttre "skinnet". Skiva citronen tunt och ta bort kÀrnorna. LÀgg citronskivorna i grytan.
3. HÀll en bottenskyla vatten i grytan för att inte plommonen ska brÀnnas vid. Koka sönder plommonen, ca 30 minuter. Rör om dÄ och dÄ för att undvika vidbrÀnning. Plocka upp kÀrnorna efter hand som plommonen har kokat sönder. RÀkna dem, sÄ att du fÄr upp alla.
4. SÀtt till sockret mot slutet av kokningen och rör om vÀl, sÄ att det smÀlter. Marmeladen Àr fÀrdig nÀr massan flockar sig pÄ sleven.
5. Tag kastrullen frÄn plattan. Lös upp natriumbensoat i lite av massan och rör sen ner det i marmeladen. Det blir ca 8 dl marmelad.
6. HÀll upp pÄ varma och vÀl rengjorda burkar. LÄt marmeladen kallna, innan man sÀtter pÄ locken.
Förvaras svalt.