En läcker porterstek på älg med en fantastisk sås.
Original recept från www.instagram.com
Sept. 9, 2024
1.6 kg stek (valfritt kött)
50 cl porter öl
1.5 dl kinesisk soya
2 dl outspädd svartvinbärssaft
6 st svartpepparkorn
6 st krossade enbär
2 tsk torkad timjan
2 st stora vitlöksklyftor
3 st gula lökar
2 st köttbuljongstärningar
8 dl sky
5 msk vetemjöl
2 - 4 dl grädde (beroende på smak)
Välj en gryta där köttet kommer att ligga 'lite trångt'.
Klyfta löken och dela vitlöken. Lägga alla ingredienser utom köttet i grytan och koka upp.
Lägg ner köttet och småkoka/sjud i ca 30 minuter. Vänd på köttbiten.
Det tar cirka 1.5 timme. Köttet ska ha en innertemperatur som är ca 60 grader (Om det är älg). Är det fläsk ska temperaturen vara runt 70-75 grader.
Lyft ur köttet och sila ner skyn i en stor kastrull.
Red med grädde som blandats med mjölet och koka sakta i 3-5 minuter.
Skiva köttet ganska tunt, lägg i ett varmt djupt fat och häll på den heta såsen.
Färdigt att servera!