Över 60 minuter

Oxfilé provencale med rödvinsås och fetaostsallad

Coeur de filet provencale på Wichudaporns vis. I finalen i Sveriges mästerkock 2019 bjöd Wichudaporn på den här huvudrätten med oxfilé, chokladdoftande rödvinssås, provencalska örter, potatiskuber och fetaostsallad.

Original recept från www.koket.se

Ebba Leihed

Oct. 18, 2021

Ingredienser

1 schalottenlök

1 lagerblad

1 timjan

1 vitlök

3 dl rött vin

1 dl vatten

1 dl köttfond

Salt

Peppar

1 msk smör

3 msk mörk choklad

150 g körsbärstomater

150 g rättika

150 g ärtskott

100 g fetaost

2 msk olivolja

2 msk hallonvinäger

Salt

Peppar

Färsk tryffel

500 g oxfilé

2 msk olivolja

20 g smör

2 vitlök

1 timjan

Salt

Peppar

5 timjan

5 rosmarin

5 dragon

1 dl parmesanost

3 msk dijonsenap

4 bakpotatis

2 msk olivolja

40 g smör

1 vitlök

1 timjan

Salt

Peppar

2 msk olivolja

1 morot

Gör så här

Oxfilé Sätt ugnen på 150 grader. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Salta och peppra oxfilén och bryn köttet runt om tillsammans med smör, krossad vitlök, och en kvist timjan. Bryn tills köttet får en fin yta fin färg. Lägg över köttet på en ugnsplåt och ställ åt sidan medan du mixar örterna.

Lägg timjan, rosmarin och dragon i en mixer och mixa tillsammans med parmesanosten.

Smörj in oxfilén med dijonsenap och klappa sedan in ett lager av de mixade örterna kring oxfilén. Låt nu köttet klart i ugnen och stek till önskad innertemperatur, ca 55 grader. Ta ut ur ugnen och låt vila en stund innan servering.

Potatiskuber Skär potatisen i jämna kuber, ca 3x3 cm. Salta och peppra.

Hetta upp olivolja i en stekpanna (som tål ugn) och stek potatisen tillsammans med smör, timjan och vitlök tills potatisen fått fin färg. Ställ sedan in stekpannan i ugnen och låt potatisen gå klart, ca 30 minuter i 150 grader.

Rödvinssås Hacka morot, schalottenlök och vitlök och stek i olivolja i en kastrull utan att den får färg. Tillsätt rödvin, köttfond, vatten, lagerblad och timjan. Låt koka.

Sila av såsen och ta av den från värmen. Smaka av med salt, peppar och choklad. Blanka av med en klick smör.

Sallad Dela tomaterna på hälften och finhacka rättika och blanda med fetaost, ärtskott, olivolja och hallonvinäger. Smaka av med salt och peppar.

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.