En läcker rätt med saltad torkad torsk, grönsaker och aïoli.
Sept. 8, 2024
700 g saltad torkad torsk
1 st sats aïoli
1 st blomkål
150 g haricots verts
10 - 12 st knippmorötter
1 st citron, juice
6 st små kronärtskockor
18 st färskpotatisar
6 st ägg
100 g smör
1 st näve niçoiseoliver
Olivolja
Bladpersilja, finhackad
Havssalt
Nymald svartpeppar
3 dl vitt vin av god kvalitet
4 dl vatten
25 g smör
3 st vitlöksklyftor, skivade
3 st torkade lagerblad
8 st vitpepparkorn, krossade
3 st kryddnejlikor
8 st kvistar timjan
Salta ur fisken genom att blötlägga den och låta stå i kylen minst 1 dygn. Byt vatten minst tre gånger.
Gör aïolin.
Skölj grönsakerna. Dela blomkålen i buketter, noppa haricots verts, skala och trimma morötterna. Häll 1 liter kallt vatten i en bunke och tillsätt citronjuicen. Ta bort de hårda och torra bladen på kronärtskockorna, skär av stammen ett par cm under basen och ta bort hårda delar. Skala nederdelen som en sparris. Lägg kronärtskockorna i citronvattnet.
Koka upp saltat vatten i en rymlig kastrull. Koka grönsakerna var för sig al dente och kyl av direkt i isvatten. Koka potatisen separat under tiden.
Koka äggen 5-6 minuter, till krämig konsistens.
Lägg alla ingredienser till fiskkoket i en kastrull. Koka upp och dra av från plattan, lägg i fisken och låt den dra cirka 5 minuter.
Lägg smöret och lite av fiskspadet i en rymlig kastrull och värm grönsakerna långsamt. Krydda med salt och peppar.
Skala och dela äggen.
Arrangera fisk, rykande varma grönsaker, ägg och oliver, gärna på ett stort fat. Ringla över lite olivolja och avsluta med persilja. Servera tillsammans med aïoli.