GRAND AÏOLI

En läcker rätt med saltad torkad torsk, grönsaker och aïoli.

Jesper Stenberg

Sept. 8, 2024

Ingredienser

700 g saltad torkad torsk

1 st sats aïoli

1 st blomkål

150 g haricots verts

10 - 12 st knippmorötter

1 st citron, juice

6 st små kronärtskockor

18 st färskpotatisar

6 st ägg

100 g smör

1 st näve niçoiseoliver

Olivolja

Bladpersilja, finhackad

Havssalt

Nymald svartpeppar

Fiskkok

3 dl vitt vin av god kvalitet

4 dl vatten

25 g smör

3 st vitlöksklyftor, skivade

3 st torkade lagerblad

8 st vitpepparkorn, krossade

3 st kryddnejlikor

8 st kvistar timjan

Gör så här

Salta ur fisken genom att blötlägga den och låta stå i kylen minst 1 dygn. Byt vatten minst tre gånger.

Gör aïolin.

Skölj grönsakerna. Dela blomkålen i buketter, noppa haricots verts, skala och trimma morötterna. Häll 1 liter kallt vatten i en bunke och tillsätt citronjuicen. Ta bort de hårda och torra bladen på kronärtskockorna, skär av stammen ett par cm under basen och ta bort hårda delar. Skala nederdelen som en sparris. Lägg kronärtskockorna i citronvattnet.

Koka upp saltat vatten i en rymlig kastrull. Koka grönsakerna var för sig al dente och kyl av direkt i isvatten. Koka potatisen separat under tiden.

Koka äggen 5-6 minuter, till krämig konsistens.

Lägg alla ingredienser till fiskkoket i en kastrull. Koka upp och dra av från plattan, lägg i fisken och låt den dra cirka 5 minuter.

Lägg smöret och lite av fiskspadet i en rymlig kastrull och värm grönsakerna långsamt. Krydda med salt och peppar.

Skala och dela äggen.

Arrangera fisk, rykande varma grönsaker, ägg och oliver, gärna på ett stort fat. Ringla över lite olivolja och avsluta med persilja. Servera tillsammans med aïoli.

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.