En tarte tatin är en uppochnervänd äppelpaj som gräddas i en stekpanna. Den är fantastiskt god och serveras gärna med vaniljglass.
Oct. 10, 2024
150 g vetemjöl
100 g kylskåpskallt smör
2 msk strösocker
2 st äggulor
1 dl rörsocker
50 g smör
4 st medelstora äpplen
Vaniljglass till servering
Mät upp mjölet till pajdegen direkt på bordet eller i en bunke. Tillsätt det kalla smöret i små bitar och finfördela det i mjölet med fingertopparna. Tillsätt socker och äggulor och arbeta ihop till en smidig deg. Det går även bra att köra ihop alla ingredienser i en matberedare. Platta ut degen lite, slå in den i plastfolie och låt den vila i kylen cirka 30 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 175 grader över- och undervärme.
Skala äpplena, kärna ur dem och skär dem i tjocka klyftor. Låt socker och smör till fyllningen smälta ihop i en ugnsfast stekpanna. Låt karamelliseras ett par minuter. Tillsätt äppelklyftorna till sockerblandningen i stekpannan och låt puttra på medelvärme cirka 15 minuter. Rör om då och då.
Kavla ut pajdegen på lätt mjölat bakbord till en rundel något större än stekpannan.
Arrangera äpplena i pannan i ett mönster i stekpannan och täck dem med pajdegen. Tryck försiktigt in degen längs kanterna. Akta fingrarna så att du inte bränner dig!
Ställ in stekpannan i nedre delen av ugnen och grädda cirka 30 minuter tills pajdegen får lite färg. Låt kakan svalna ett par minuter, lägg sedan ett uppochnervänt fat ovanpå och stjälp upp det hela så att äpplena hamnar överst. Var försiktig, karamellsåsen är riktigt het. Låt svalna lite och servera sedan gärna pajen tillsammans med vaniljglass.