Äppelknyten med äpplen inlindade i smördeg, gräddade till gyllene perfektion.
Oct. 10, 2024
6 st plattor djupfryst smördeg
6 st äpplen
3 tsk socker
1 - 2 st kryddmått mald kanel
1 st äggula
4 cl calvados
1 dl crème fraiche
Låt smördegen tina upp i ca 15 minuter. Dra ut degplattorna, kavla dem inte. Skär till 6 trianglar, allt efter storlek på äpplena.
Skala äpplena. Ta bort kärnhuset. Låt stjälkarna vara kvar. Blanda socker och kanel och strö i öppningarna. Tillslut varje öppning med en liten bit deg.
Ställ äpplena med stjälken uppåt på degtrianglarna. Vik ihop hörnen över äpplena och fukta skarven med lite vatten. Rör ihop äggulan med några droppar vatten och pensla degen. Sätt ugnen på 200°C.
Sätt äppelknytena på en fuktad bakplåt och grädda dem i mitten av ugnen ca 45 minuter tills de fått fin färg.
Låt äppelknytena svalna något. Bjud crème fraiche till.