Är du trött på vanliga kanelbullar? Gör en saftig och dekorativ kanelkrans istället. Perfekt till kanelbullens dag-fikan eller en vanlig söndagseftermiddag!
Oct. 2, 2022
150 g smör (rumstempererat)
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
5 tsk malen kanel
2 tsk majsstärkelse
25 g jäst (rumstempererad)
2.5 dl mjölk
1 tsk malen kardemumma
125 g smör (rumstempererat)
1 dl strösocker
500 g vetemjöl
0.5 tsk salt
1 st ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
Pärlsocker till garnering
Sockerlag
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet. Ställ åt sidan i rumstemperatur.
Smula jästen i en köksassistent och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
Klicka i smör delat i bitar.
Häll i kardemumma, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg.
Tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Spara ca 1/2 dl till utbaket.
Knåda ordentligt i 15 minuter (lite längre om du kör för hand).
Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
Bre ut fyllningen över hela rektangeln.
Rulla ihop rektangeln till en rulle från långsida till långsida. Sätt ihop ändarna så att det blir en cirkel och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt. Klipp ner i rullen med 1,5 cm avstånd. Lägg de klippta bitarna varannan in och varannan ut (se bild).
Täck med en bakduk och låt jäsa i 3 timmar.
Sätt ugnen på 200°C (över- och undervärme).
Vispa lätt ihop ägg, salt och pensla kransen. Garnera med pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills den fått fin färg.
Pensla sedan kransen med sockerlagen så fort den kommit ur ugnen.
Skär upp kransen i bitar och avnjut tillsammans med ett stort glas mjölk!