Ca 60 minuter

Pâté en croûte dauphinoise

Pâté en Croûte Dauphinoise

Original recept från grocerywealth.com av louise

Grocery Wealth

Sept. 8, 2024

Ingredienser

1.5 kg potatis (fast eller mjölig sort)

2 st gula lökar (skivade tunt med mandolin)

3 dl vispgrädde

2 dl mjölk

1 st grönsaksbuljongtärning

2 st vitlöksklyftor (pressade eller fint hackade)

2 dl riven ost (t.ex. gruyère eller västerbotten)

Salt och svartpeppar

1 msk smör (till att smörja formen)

Pajdeg

Pajdeg (pâte brisée):

10 dl vetemjöl (600 gram)

300 g kallt smör, skuret i kuber

1.35 dl kallt vatten

1 nypa salt

1 st uppvispat ägg (för pensling)

Gör så här

Skala potatisen och skiva den tunt, cirka 2-3 mm tjock, gärna med en mandolin. Lägg skivorna i en skål med kallt vatten för att undvika missfärgning och för att hantera stärkelsen.

Skiva även löken tunt, gärna med en mandolin.

Värm upp grädden och mjölken i en kastrull tillsammans med vitlök, grönsaksbuljongtärningen. Rör om tills buljongtärningen lösts upp. Krydda med salt, peppar

Häll av potatisvattnet och lägg potatisskivorna på en ren kökshandduk. Klappa dem torra.

Lägg potatisskivorna i kastrullen med gräddblandningen och sjud på låg värme i cirka 5 minuter, rör om försiktigt. Detta gör potatisen krämig.

Smörj en ugnsform med smör och häll över häften av potatisen, strö över löken och sedan resterande potatis- och gräddblandningen. Grädda i ugnen på 175°C i cirka 60 minuter

Ta sedan ut gratängen och strö över ost, ställ in gratängen i ugnen ytterligare 15 min tills osten är gyllenbrun. Låt gratängen vila över natten.

Blanda vetemjölet och det kalla smöret i en stor skål tills blandningen liknar grova smulor.

Tillsätt det kalla vattnet lite i taget och blanda tills degen precis går ihop. Forma degen till en platt boll, slå in i plastfolie och kyl i minst 30 minuter.

Förvärm ugnen till 200°C i varmluftsläge.

Kavla ut pajdegen på en lätt mjölad yta. Stansa ut rundlar (8-10 stycken) med cirka 10 cm i diameter och lägg på en bakplåt.

Stansa ut en större rundlar med cirka 18 cm i diameter (8-10 stycken).

Lägg en hög med potatisgratäng på den mindre rundeln. Placera den större rundeln över gratängen.

Pensla kanten med ett uppvispat ägg. Skär en remsa av deg, cirka 2 cm bred, och lägg runt kanten för att försluta patén. Tryck ner ordentligt.

Skär små snitt i den övre degen för att skapa ett mönster.

Skär ut en tunn remsa av deg, cirka 2 cm bred, och forma den till en ring. Lägg den på toppen och pensla hela ytan med det uppvispade ägget.

Baka i ugnen i cirka 20-25 minuter eller tills degen är gyllene och krispig.

Låt patén svalna något innan servering så att gratängen får tid att sätta sig.

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.