Pâté en Croûte Dauphinoise
Original recept från grocerywealth.com av louise
Sept. 8, 2024
1.5 kg potatis (fast eller mjölig sort)
2 st gula lökar (skivade tunt med mandolin)
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 st grönsaksbuljongtärning
2 st vitlöksklyftor (pressade eller fint hackade)
2 dl riven ost (t.ex. gruyère eller västerbotten)
Salt och svartpeppar
1 msk smör (till att smörja formen)
Pajdeg (pâte brisée):
10 dl vetemjöl (600 gram)
300 g kallt smör, skuret i kuber
1.35 dl kallt vatten
1 nypa salt
1 st uppvispat ägg (för pensling)
Skala potatisen och skiva den tunt, cirka 2-3 mm tjock, gärna med en mandolin. Lägg skivorna i en skål med kallt vatten för att undvika missfärgning och för att hantera stärkelsen.
Skiva även löken tunt, gärna med en mandolin.
Värm upp grädden och mjölken i en kastrull tillsammans med vitlök, grönsaksbuljongtärningen. Rör om tills buljongtärningen lösts upp. Krydda med salt, peppar
Häll av potatisvattnet och lägg potatisskivorna på en ren kökshandduk. Klappa dem torra.
Lägg potatisskivorna i kastrullen med gräddblandningen och sjud på låg värme i cirka 5 minuter, rör om försiktigt. Detta gör potatisen krämig.
Smörj en ugnsform med smör och häll över häften av potatisen, strö över löken och sedan resterande potatis- och gräddblandningen. Grädda i ugnen på 175°C i cirka 60 minuter
Ta sedan ut gratängen och strö över ost, ställ in gratängen i ugnen ytterligare 15 min tills osten är gyllenbrun. Låt gratängen vila över natten.
Blanda vetemjölet och det kalla smöret i en stor skål tills blandningen liknar grova smulor.
Tillsätt det kalla vattnet lite i taget och blanda tills degen precis går ihop. Forma degen till en platt boll, slå in i plastfolie och kyl i minst 30 minuter.
Förvärm ugnen till 200°C i varmluftsläge.
Kavla ut pajdegen på en lätt mjölad yta. Stansa ut rundlar (8-10 stycken) med cirka 10 cm i diameter och lägg på en bakplåt.
Stansa ut en större rundlar med cirka 18 cm i diameter (8-10 stycken).
Lägg en hög med potatisgratäng på den mindre rundeln. Placera den större rundeln över gratängen.
Pensla kanten med ett uppvispat ägg. Skär en remsa av deg, cirka 2 cm bred, och lägg runt kanten för att försluta patén. Tryck ner ordentligt.
Skär små snitt i den övre degen för att skapa ett mönster.
Skär ut en tunn remsa av deg, cirka 2 cm bred, och forma den till en ring. Lägg den på toppen och pensla hela ytan med det uppvispade ägget.
Baka i ugnen i cirka 20-25 minuter eller tills degen är gyllene och krispig.
Låt patén svalna något innan servering så att gratängen får tid att sätta sig.