Kyckling i vin (Bourgogne) är en klassisk fransk rätt som tillagas med kyckling, vin och olika grönsaker.
Sept. 8, 2024
1 st kyckling (ca 1,2 kg)
8 st salladslökar
100 g rökt sidfläsk
2 st schalottenlökar
50 g smör
1 msk vetemjöl
0.5 l rödvin från bourgogne
4 cl konjak
Bouquet garni (lagerblad, timjan, persilja)
Nyriven muskotnöt
150 g champinjoner
Salt
Nymalen peppar
Skölj av kycklingen och dela den i 4 delar. Ansa salladslökarna, skölj och skär även dem i 4 delar. Tärna fläsket smått. Skala och finhacka schalottenlökarna.
Smält hälften av smöret i en tjockbottnad gryta. Bryn fläsk och lök, ta upp och ställ åt sidan. Bryn kycklingbitarna i fettet och dofta över mjölet. Lägg i schalottenlökarna och låt det hela steka ca 5 minuter. Häll i vin och konjak och tillsätt kryddbuketten. Krydda med muskot, salt och peppar. Koka under lock på svag värme ca 40 minuter.
Ansa champinjonerna, torka av dem (skölj inte!) och skär de större i bitar. Smält resten av smöret i en kastrull och låt svampen puttra på svag värme ca 10 minuter.
Ställ kycklingbitarna varmt. Tillsätt champinjonerna, lök och fläsk och värm upp. Lägg kycklingen på ett fat och häll över såsen.