SĂ„ himla gott! đđ€Șđ Man kan krydda Ă€pplen/pĂ€ron olika. Ta t.ex. vanilj och kanel till Ă€pplena och stjĂ€rnanis och ingefĂ€ra till pĂ€ronen. đ Tips! Vid servering, sĂ„ ta gĂ€rna lite vispad grĂ€dde och hacka mjölkchoklad pĂ„ toppen.
Sept. 7, 2024
4 - 6 st Àpplen eller pÀron
0.5 st vaniljstÄng eller 1 tsk vaniljsocker
7 dl vatten
3 dl strösocker
1 st stjÀrnanis) kan bytas ut mot en liten bit ingefÀra)
1 bit hel kanel
Skala Àpplena/pÀronen och dela de i halvor eller klyftor ta bort kÀrnhuset.
Man kan lÀgga dem i en bunke med vatten och nÄgon tsk citronsaft om man skalar mÄnga Àpplen/pÀron, sÄ att de inte mörknar.
Dela vaniljstÄngsbiten pÄ lÀngden och skrapa ur vaniljen i en kastrull till sockerlagen. LÀgg ner stÄngen ocksÄ. Om man inte har vaniljstÄng hemma, sÄ gÄr det bra med vaniljsocker.
Sockerlag: FortsÀtt att tillsÀtta vatten och strösocker i kastrullen. LÀgg i stjÀrnanis och kanel. Rör om och koka upp den i en kastrull.
LÀgg ner Àppelbitarna/pÀronbitarna i sockerlagen och lÄt dem sjuda i ca 5- 10 minuter.
Ta av frÄn vÀrmen och lÄt dem svalna i lagen.
Servera Àpplena/pÀronen med vaniljglass eller grÀdde.
De Àpplen/pÀron som blir över efter serveringen kan man spara i kylen eller frysa i lagen.