Drömtårta

Denna ljuvliga drömtårta är bland det GODASTE som finns om ni frågar mig. Detta måste ni bara prova att baka själva!

Original recept från www.instagram.com av Camilla Hamid

Foodbakinghomelife

Sept. 1, 2024

Ingredienser

Vaniljpannacotta

2 st gelantinblad

5 dl vispgrädde

0.5 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

Pajskal

20 st digestivekex

125 g smör

Vaniljkola

150 g smör

2 dl strösocker

0.5 dl ljus sirap

3 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

Topping

150 g färska hallon

Citronmeliss

Gör så här

Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten. Ha ner alla ingredienserna till pannacottan i en kastrull (inte gelantinbladen).

Låt pannacottan värmas upp och aktivt koka i 3-4 minuter under försiktig omrörning hela tiden.

Ta bort kastrullen från värmen, kläm ut vattnet ur gelantinbladen och blanda med vätskan. Häll över pannacottan i en värmetålig bunke eller skål. Låt pannacottan svalna och stelna i kylskåpet i minst 6 timmar men helst över natten.

Mixa kexen till ett fint smul i matberedare eller för hand. Viktigt att du får till ett så fint smul som möjligt för ett så stabilt pajskal som möjligt.

Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med kexsmulet till en formbar kexmassa.

Tryck ut kexmassan i pajformen med hjälp av baksidan av en sked. Packa så tätt du kan så att det inte finns några lösa smulor. Ställ pajformen i kylskåpet medan du gör kolan.

Ha ner alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 125 grader. Rör om då och då.

När kolan är klar: Häll kolasmeten i pajskalet, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan stelna och bli helt kall.

Vispa pannacottan med hjälp av en elvisp tills den blir fluffig och spritsbar.

Toppa tårtan med den genom att klicka eller spritsa ut den. Garnera med färska bär och citronmeliss.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.