Denna ljuvliga drömtårta är bland det GODASTE som finns om ni frågar mig. Detta måste ni bara prova att baka själva!
Original recept från www.instagram.com av Camilla Hamid
Sept. 1, 2024
2 st gelantinblad
5 dl vispgrädde
0.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
20 st digestivekex
125 g smör
150 g smör
2 dl strösocker
0.5 dl ljus sirap
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
150 g färska hallon
Citronmeliss
Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten. Ha ner alla ingredienserna till pannacottan i en kastrull (inte gelantinbladen).
Låt pannacottan värmas upp och aktivt koka i 3-4 minuter under försiktig omrörning hela tiden.
Ta bort kastrullen från värmen, kläm ut vattnet ur gelantinbladen och blanda med vätskan. Häll över pannacottan i en värmetålig bunke eller skål. Låt pannacottan svalna och stelna i kylskåpet i minst 6 timmar men helst över natten.
Mixa kexen till ett fint smul i matberedare eller för hand. Viktigt att du får till ett så fint smul som möjligt för ett så stabilt pajskal som möjligt.
Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med kexsmulet till en formbar kexmassa.
Tryck ut kexmassan i pajformen med hjälp av baksidan av en sked. Packa så tätt du kan så att det inte finns några lösa smulor. Ställ pajformen i kylskåpet medan du gör kolan.
Ha ner alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 125 grader. Rör om då och då.
När kolan är klar: Häll kolasmeten i pajskalet, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan stelna och bli helt kall.
Vispa pannacottan med hjälp av en elvisp tills den blir fluffig och spritsbar.
Toppa tårtan med den genom att klicka eller spritsa ut den. Garnera med färska bär och citronmeliss.