Jättegod och krämig grekisk mannagrynspaj toppad med florsocker och kanel. Ljuvlig och enkel att göra. Pajen påminner om ostkaka i konsistensen och smakar allra bäst när den serveras kall 🥰
Sept. 1, 2024
1.5 l mjölk
3 dl mannagryn
1.5 dl socker (man kan öka eller minska mängden socker efter smak)
100 g smör
0.5 tsk salt
3 st ägg
Smör till smörjning av formen
Kanel
Florsocker
Blanda mjölk, mannagryn, strösocker, smör och salt i en kastrull. Koka upp under ständig omrörning. Sänk värmen och låt sjuda långsamt i 4-5 min, tills det blir en tjock gröt. Låt gröten svalna, innan man rör i äggen.
Knäck äggen i en skål och vispa dem fluffiga. Häll äggen i omgångar i mannagrynsgröten och vispa samtidigt gröten med en visp (gärna elvisp).
Värm ugnen till 175°.
Smörj en mellanstor ugnsform med smör, ca 25×30 cm eller 30 cm i diameter, om man använder en rund form.
Häll gröten i formen och grädda mitt i ugnen, ca 45 min, tills den får en fin gyllene färg upptill.
Ta ut från ugnen och låt svalna. Ställ sedan i kylen och låt pajen kallna helt.
Pudra med florsocker och kanel. Om man gillar honung, så är det gott att ringla lite på vid servering.