Grönsaksbuljong kan man använda till soppor, såser och grytor 🥰
Sept. 1, 2024
1 st gul lök med skal
1 st purjolök
3 st morötter
2 st palsternackor
1 bit rotselleri
5 st persiljestjälkar
1.5 l vatten
2 tsk salt
2 krm finmalen vitpeppar
Skölj, skala och tärna rotfrukter och grönsaker. Spara skalet från den gula löken och skär själva löken i klyftor. Skär grönsaker och rotfrukter i jämna bitar.
Lägg lök, lökskal, morötter, palsternacka, selleri och persiljestjälkar i en stor kastrull. Häll på vattnet och tillsätt salt och peppar.
Koka upp. Sänk värmen till låg och sjud under lock 30-45 minuter. Rotfrukterna ska vara näst intill mos.
Sila ner buljongen i en ren kastrull genom en finmaskig sil. Koka upp buljongen, sänk värmen till medel och låt sjuda utan lock tills hälften av buljongen återstår.
Använd direkt, eller låt svalna och kyl sedan buljongen. Den går utmärkt att frysa in.