đĄTips: Frys in buljongen i istĂ€rningslĂ„dan och anvĂ€nd de djupfrysta tĂ€rningarna för att smaksĂ€tta soppa, gryta eller sĂ„s đ„°
Sept. 1, 2024
10 st libbstikckastjÀlkar
1 st nÀve libbstickablad
1 st gul lök
1 st palsternacka
1.4 l vatten
2 tsk salt
2 krm finmalen vitpeppar
Klipp ner libbstickastjÀlkarna och bladen i en kastrull. Dela löken med skal och allt (skalet ger vacker gyllenbun fÀrg) och lÀgg i kastrullen. Skala palsternackan, skÀr i mindre bitar och lÀgg i kastrullen.
Fyll pÄ med vatten sÄ att det tÀcker, tillsÀtt salt och peppar samt lÀgg pÄ lock. Koka upp, sÀnk temperaturen till medel och lÄt sjuda 30 minuter.
StÀng av plattan och lÄt buljongen stÄ och dra i 30 minuter.
Sila buljongen över i en mindre kastrull och koka upp. SÀnk vÀrmen till medel och lÄt sjuda ca 20 min eller tills 5 dl ÄterstÄr.
AnvÀnd buljongen i soppa eller sÄs.