En pastagratÀng med kantareller, perfekt för söndagsmiddag.
Original recept frÄn www.instagram.com av @stefanekengren
Aug. 31, 2024
500 g pasta penne
500 g kantareller
1 st gul lök
2 st salladslökar, fint skivade
0.5 ask fryst dill
25 g smör (brynt kantarellsmör)
50 g smör
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
3 dl grÀdde
100 g parmesanost
100 g lagrad ost, riven
Koka pastan i 4 minuter i vÀlsaltat vatten, hÀll av och spola kallt. StÀll Ät sidan.
SkÀr kantarellerna i grova bitar. Skala och finhacka löken. Strimla salladslöken.
SÀtt ugnen pÄ 225 grader.
Stek kantarellerna i rapsolja pÄ hög vÀrme i en stekpanna. NÀr de börjar torka ur i pannan tillsÀtter du smör och lök. TillsÀtt dillen. Salta och peppra.
LÀgg pastan i en ugnssÀker form. TillsÀtt den frÀsta svampen, salladslök och dill. Blanda runt.
SmÀlt smör i kastrull. Vispa ner vetemjöl. TillsÀtt grÀdde och mjölk i omgÄngar, vispa hela tiden sÄ att sÄsen blir slÀt och fin utan att brÀnna fast.
Vispa ner den lagrade osten och lÄt den smÀlta i sÄsen.
HÀll pÄ sÄs över pastablandningen i formen. Riv över parmesanosten.
Gratinera i ugnen till fin fÀrg, ca 10-15 minuter.
Servera med en frÀsch sallad.