Luftiga och mjuka runda källarfranska.
Original recept från www.instagram.com
Aug. 30, 2024
5 dl mjölk
50 g jäst
11 - 12 dl manitoba cream vetemjöl
2 tsk salt
3 msk olja
Värm mjölken i en kastrull till 37°C.
Smula jästen i en degbunke och rör ut den med mjölken, därefter nästan allt mjöl (spara lite till utbakning), salt och olja. Knåda degen i maskin i ca 8 minuter (eller för hand).
Låt degen jäsa under en bakduk i 40 minuter.
Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda den lite med händerna. Dela degen i 16 bitar och forma till önskad form (jag valde att runddriva degen), lägg dem sedan på en bakplåtspappersklädd plåt.
Låt jäsa i ytterligare 30 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 225°C.
Baka bröden mitt i ugnen ca 12 minuter och låt därefter svalna på ett galler utan bakduk.