Frysa mangold i platta paket: Mangold är en av de bästa grönsakerna att odla för att kunna frysa blad till vintern. Här beskrivs hur man kan frysa mangold på ett bra sätt och snabbt kunna tina bladen till matlagningen 🥰 Mangold som också kallas bladbeta, spenatbeta eller romersk spenat är en släkting till rödbetan och sockerbetan. Den är tvåårig men odlas som ettårig, eftersom övervintringen är osäker. Bladen kan vara gul-, röd- eller mörkgröna och bladskaftens färg varierar från vitt till gult, orange och rött. Mangold trivs bäst i kraftigt gödslad och mullhaltig jord. Mangold har gott om ämnena lutein och zeaxanthin, två så kallade karotenoider som i tester visat sig kunna skydda ögat mot skadliga åldersförändringar. Mangold innehåller också magnesium vilket hjälper kroppens energi– och proteinomsättning, men har också visat sig kunna hjälpa mot ångest och depression.
Aug. 28, 2024
Mangold
Vatten
Lite salt
Skörda blad, men se till så att det inte blir mer än man klarar av att ta hand om på en gång.
Repa bladen från den kraftiga mittnerven, skölj om man tycker att det behövs.
Koka upp vatten i en stor kastrull, salta lätt och lägg i bladen.
Koka i cirka fyra minuter och häll bladen i ett durkslag.
Spola i kallt vatten tills värmen försvunnit.
Krama vattnet ur en näve blad och lägg i en påse. Om du vill kan du väga, cirka 250 gram i var förpackning är lagom. Mangold som köps fryst förpackas ofta i 250 grams-förpackning och många recept är anpassade efter det.
Pressa ut luften ur påsen och platta till innehållet. Förslut och stoppa i frysen.