Går det att frysa in tomater? Javisst! Så här enkelt fryser man in sina tomater, så man kan njuta av egenodlade tomater under höst och vinter 🥰 Man kan göra egen ketchup eller egen tomatpuré. Det är också roligt med egna krossade tomater på pizza eller i köttfärssåsen. Så här gör jag: Körsbärstomater fryser jag in hela eller delar. De större tomaterna gör jag klyftor på. Tomater i klyftor eller tärningar är lätt att ta fram så mycket som man behöver och perfekta i olika grytor och såser. En favorit är att koka en mustig tomatsoppa … Precis som många andra grönsaker som fryses färska blir tomaterna sladdriga efter att de tinat. Slaskiga kanske är ett bättre ord. Men eftersom vi inte använder dem färska i till exempel sallader, utan använder dem till matlagningen, så spelar det ingen roll. Krossade tomater: Färska krossade tomaterna går inte riktigt att jämföra med de krossade tomaterna man köper på burk i livsmedelsaffären. De blir mer blaskiga, men hemligheten är att de är perfekta att ha till matlagning som gärna tar lite tid. Såsom en rejäl höstgryta som ska stå på spisen i några timmar. Där kommer de frysta krossade tomaterna till sin rätta och de blir mer mustiga och tröga under långsam värme. Gör så här: Skölj tomaterna Skär tomaterna i grova klyftor och placera dem i en mixer. Ta bort den gröna stammen. Mixa tomaterna i mixern. Om man tycker de blir för rinniga kan man hälla av den mest rinniga vätskan. Fyll en fryspåse eller plastburk med de krossade tomaterna. Placera de krossade tomaterna i frysen. Tips! När jag lägger de krossade tomaterna i frysen försöker jag platta till dem så mycket det går, så jag kan stapla dem ovanpå varandra, så att de tar mindre plats i frysen.
Aug. 26, 2024
Tomater
Fryspåsar eller burkar
Börja med att skölja tomaterna ordentligt och låt dem sedan torka.
Därefter kan man frysa in tomaterna i vilken konsistens man vill. Antingen som de är (hela) i en fryspåse, eller så skär man dem i klyftor.
Det går även att krossa tomaterna i en matberedare och hälla upp dem i fryspåsar eller burkar som man sedan ställer in i frysen.
Frysta tomater kan bli lite rinniga när de tinar upp, vilket gör att de passar bäst i såser och grytor.