Frysa in tomater

Går det att frysa in tomater? Javisst! Så här enkelt fryser man in sina tomater, så man kan njuta av egenodlade tomater under höst och vinter 🥰 Man kan göra egen ketchup eller egen tomatpuré. Det är också roligt med egna krossade tomater på pizza eller i köttfärssåsen. Så här gör jag: Körsbärstomater fryser jag in hela eller delar. De större tomaterna gör jag klyftor på. Tomater i klyftor eller tärningar är lätt att ta fram så mycket som man behöver och perfekta i olika grytor och såser. En favorit är att koka en mustig tomatsoppa … Precis som många andra grönsaker som fryses färska blir tomaterna sladdriga efter att de tinat. Slaskiga kanske är ett bättre ord. Men eftersom vi inte använder dem färska i till exempel sallader, utan använder dem till matlagningen, så spelar det ingen roll. Krossade tomater: Färska krossade tomaterna går inte riktigt att jämföra med de krossade tomaterna man köper på burk i livsmedelsaffären. De blir mer blaskiga, men hemligheten är att de är perfekta att ha till matlagning som gärna tar lite tid. Såsom en rejäl höstgryta som ska stå på spisen i några timmar. Där kommer de frysta krossade tomaterna till sin rätta och de blir mer mustiga och tröga under långsam värme. Gör så här: Skölj tomaterna Skär tomaterna i grova klyftor och placera dem i en mixer. Ta bort den gröna stammen. Mixa tomaterna i mixern. Om man tycker de blir för rinniga kan man hälla av den mest rinniga vätskan. Fyll en fryspåse eller plastburk med de krossade tomaterna. Placera de krossade tomaterna i frysen. Tips! När jag lägger de krossade tomaterna i frysen försöker jag platta till dem så mycket det går, så jag kan stapla dem ovanpå varandra, så att de tar mindre plats i frysen.

Helén ”Nenne” Mattsson

Aug. 26, 2024

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.