Äpplen i sockerlag är sagolikt gott att äta bara som det är, sött som karameller, men nyttigare. En första klassens dessert skapar man lätt genom att servera de söta delikatesserna tillsammans med en klick gräddvaniljglass. Mmm… 😋 Obs! Diska burkarna och locken väl! Ställ in dem i ugnen på 100 grader (ca 30 min).
Aug. 26, 2024
2 kg äpplen
1 l vatten
2 dl socker
2 krm askorbinsyra
Koka upp vatten, tillsätt socker rör tills sockret löst sig och låt koka i 4-5 minuter.
Skala och rensa äpplena, ta bort kärnhus samt alla skadade och/eller missfärgade delar. Skär sedan upp äpplena i tärningar eller klyftor. Lägg äppelbitarna i en bunke med vatten med tillsats av askorbinsyra vart efter man hackar upp dem.
När man hackat upp alla dina äpplen, lägg ner dem i den kokande sockerlagen och låt dem puttra lite svagt tills de blivit mjuka. Tiden varierar med äppelsort, så känn efter med en potatissticka.
Följ sedan instruktionen nedan beroende på hur man avser att förvara sina sockrade äpplen inför vinterns efterrätter.
För källarförvaring: Ös över de varma äppelbitarna till väl rengjorda burkar med hålslev eller liknande, slå den kokande lagen över äpplena ända upp till kanten på burken och korka igen omgående. Det är viktigt att locket sätts på ordentligt och snabbt för att vaaccum skall uppstå. Hållbarhet flera år.
För frysförvaring: Håva upp äpplena ur sockerlagen med en hålslev, lägg för att svalna på folieklädd plåt. Ställ in brickan med äppelhalvorna i frysen tills de hårdnat på ytan, förpacka dem sedan i påsar eller burkar. Hållbarhet ca 1 år.