Typiskt helgmat men varför inte lyxa till en vardag med den?
Original recept från www.instagram.com
Aug. 25, 2024
1 st fp bacon
1 st fläskfilé
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1 dl vatten (eller mer att spä ut såsen till önskad konsistens)
1 msk balsamvinäger
2 tsk soja
1 2 tsk rosmarin (torkad)
1 st köttbuljong
Salt, peppar
50 g smör
Oregano färsk eller frusen
2 st vitlöksklyftor
0.5 - 1 dl parmesan
Sätt ugnen på 220 grader.
Klipp bacon i mindre bitar, stek och låt rinna av på papper.
Koka potatisen i saltat vatten- ca 15 min. Smält smör, pressa ner vitlöken i det och finriv parmesanen. Hacka oregano om du inte har fryst.
Putsa och skiva fläskfilén. Stek i omgångar i smör eller olja, salta och peppra. Stek gärna med lite rosmarin.
Häll över grädde, creme fraiche, buljong, vinäger, soja och smula ner buljong. Låt koka ihop, spä ut till önskad konsistens, smaka av med salt och peppar + lite mer rosmarin. Ev nypa socker.
Låt potatisen rinna av och smasha den med potatisstomp i större ugnsform. Pensla/droppa över vitlökssmöret, strössla lite oregano samt parmesan. In i ugnen ca 10 min tills det fått fin färg.
Servera gärna med en god sallad med balsamico till. Strössla över lite bacon.