Saftig kaka som är enkel att svänga ihop. Marängen går att förbereda och toppa med när kakan är färdig.
Aug. 24, 2024
150 g rumsvarmt smör
2.5 dl socker
3 st ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0.5 tsk vaniljpulver
0.5 dl mjölk
200 g rabarber
0.5 dl rörsocker
1 st äggvita
0.5 dl socker
Sätt på ugnen på 175° och lägg bakplåtspapper i en springform, ca 24 cm i diameter.
Vispa smör och socker vitt och poröst.
Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver.
Rör ner det i smeten tillsammans med mjölken.
Fördela smeten i formen.
Skär rabarbern i små bitar. Blanda med rörsocker. Fördela dem ovanpå smeten. Grädda i nedre delen av ugnen, 45-50 minuter.
Maräng: Vispa äggvitorna fluffiga i en skål med elvisp. Tillsätt socker, lite i taget, och fortsätt vispa tills marängen är helt blank och styv.
Lägg upp rabarberkakan på ett fat. Fyll en spritspåse med marängen och dekorera tårtan med små marängtoppar.
Bränn marängen gyllene med en liten creme brulée-brännare och servera direkt.