Istället för att göra en klassisk pajbotten testade jag göra botten med smashed potatis. 😋 Den här blev riktigt god!
Original recept från www.instagram.com
Aug. 24, 2024
8 - 10 potatis kokta
1 tsk salt
2 msk smör
3 st ägg
3 dl grädde
3 dl riven valfri ost
400 g köttfärs
2 st morötter finhackade
1 st gul lök stor finhackad
2 klyftor vitlök pressade
1 purjolök hackad
1 burk körsbärstomater
2 dl rödvin
1 st skvätt grädde (typ några msk)
Salt
Peppar
Dragon
Torkad ramslök
1 msk soya
3 msk tomatpuré
1 msk honung
1 påse västerbottensost (en påse riven ost, 150g)
Lägg ugnen på 250 grader.
Koka potatisarna i ca. 15 minuter.
När potatisarna är färdigt kokta, placera ut dem på en smord pajform (smord med smör) och smasha till potatisarna med ett glas. Se till så potatisarna täcker botten och att de går upp över kanterna.
Pensla på lite smält smör och ringla på lite salt. Förgrädda potatisbotten i 10min tills den får en gyllene färg.
Blanda ihop! Äggstanningen ska hällas över köttfärsblandningen sedan.
Hacka morötterna, den gula löken och purjolöken.
Halvera körsbärstomaterna.
Stek köttfärsen i en klick olja/smör, när köttfärsen är genomstekt kan du tillsätta morötterna, löken och pressad vitlök.
Låt steka en stund!
Tillsätt sedan rödvinet och alla andra kryddor/smaksättningar. Låt alla smaker ”dra in sig” i köttfärsblandningen. Tillsätt till sist körsbärstomaterna.
Häll köttfärsblandningen över potatispajbotten, och häll till sist över äggstanningen. Toppa med ytterligare en påse riven västerbottensost.
Dra ner värmen till 200 grader på ugnen och grädda pajen ca. 25-30 minuter, håll koll så den inte bränns. Pajen är klar sedan när ytan har uppnått en fin gyllene färg.