Smidigt och enkelt att göra.
Original recept från www.instagram.com
Aug. 20, 2024
3 kg äpplen
0.5 l vatten
2 tsk citronsyra
3 st –5 dl socker
3 tsk atamon
Tvätta äpplena och dela dem sedan i 4–8 delar (Skal och kärnhus åker med). Placera i en gryta som är så pass stor att äpplena når max 3/4 upp till kanten.
Rör ut citronsyran i vattnet och slå över äpplena.
Koka på medelvärme tills äpplena helt fallit sönder till ett mos, cirka 30–60 minuter. Rör ofta och se till att skrapa i botten så det inte bränns.
Passera sedan genom en finmaskig sil ner i en ny gryta genom att pressa igenom moset med baksidan på en slev eller slickepott.
Ställ grytan på plattan och tillsätt 1 dl socker per kilo äpple, rör runt någon minut tills sockret löst sig. Smaka av och tillsätt mer socker efter smak.
Häll i Atamon och blanda runt. Häll upp i väl rengjorda burkar och låt svalna med lock på. Förvara sedan i ett svalt skafferi eller i kylskåp.