Ca 60 minuter

Auberginepaj med Krämig Kapriskräm

Auberginepaj med Krämig Kapriskräm

Original recept från grocerywealth.com av louise

Grocery Wealth

Aug. 20, 2024

Ingredienser

Pajdeg

25 g jäst

1 dl mjölk (fingervarm, ca 37°c)

1 msk socker

1 st ägg

70 g smör (rumstempererat)

0.5 tsk salt

4.5 - 5 dl vetemjöl (justera mängden efter behov)

Fetaostkräm/kapriskräm

150 g fetaost

1 dl crème fraîche

2 msk kapris (grovt hackade)

1 st vitlöksklyfta (finhackad)

1 st citron (endast zest)

1 msk olivolja

Aubergine

2 st stora auberginer

Svartpeppar

Topping

Extra kapris

Zest från en citron

Färsk dill

Gör så här

Smula jästen i en bunke och häll över den fingervarma mjölken. Rör om tills jästen lösts upp.

Tillsätt socker, ägg och salt. Arbeta in mjölet lite i taget och knåda till en smidig deg. Tillsätt smöret och knåda in det tills degen är blank och elastisk.

Täck degen med en bakduk och låt jäsa i cirka 40 minuter tills den har dubblerat i storlek.

När degen jäst klart, forma den till en boll och tryck ut den till en rund platta, något större än en tallrik. Forma en kant runt om så att en ugnsfast tallrik kan placeras i mitten för att hålla kanterna på plats under gräddningen.

Pensla degen med ett uppvispat ägg och strö över sesamfrön längs kanterna.

Förgrädda pajen i 15-20 minuter i 200°C varmluftsugn, tills kanterna är gyllenbruna (lägg gärna lite olja runt den ugnsfasta tallrikens kant så att den inte fastar i degen när pajen gräddas, var även försiktig när du tar bort tallriken så att du inte bränner dig)

Skiva auberginen i 0,5–1 cm tjocka skivor. Strö salt på båda sidor och låt dra i 20-30 minuter för att dra ut vätska och minska eventuell bitterhet. Skölj sedan av saltet och torka skivorna med hushållspapper.

Förvärm ugnen till 200°C (varmluft). Pensla aubergineskivorna med olivolja på båda sidor och baka i ugnen i 20-25 minuter, vänd skivorna halvvägs för jämn gräddning. Skivorna ska bli gyllenbruna och mjuka.

Smula ner fetaost i crème fraîchen och blanda till en grov smet. Grovhacka kapris, fin hacka vitlök, och riv citronzest blanda ner i krämen tillsammans med olivolja. Smaka av med svartpeppar och justera efter behov.

När pajen har gräddats i 15-20 minuter, ta ut den ur ugnen. Ta bort tallriken och lägg ett lager av de ugnsbakade aubergineskivorna i botten.Fördela kapriskrämen över auberginen och lägg ett till lager av aubergine ovanpå fyllningen.Sätt tillbaka pajen i ugnen och grädda ytterligare 5 minuter.

När pajen är färdig, toppa med extra kapris, rivet citronskal (zest) och färsk dill .

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.