Det här är min variant på en världkänd och hyllad rätt som är otroligt mustig tillfredsställande på en ruggig höstkväll. Nyckeln här är kummin. Det är en väldigt underskattad krydda som ger köttgrytan ett stort djup och skapar smakbrygga till paprikan som ger någonting fräsht i kontrast till det mustiga.
Sept. 28, 2022
2 - 3 msk olivolja till stekning
500 g grytbitar av nötkött
300 g gul lök, skivad
4 st vitlöksklyftor, hackad grovt
1 tsk kummin, stött
2 tsk paprikapulver (ej rökt)
5 - 6 st svartpepparkorn stötta
1 tsk mejram, torkad
Salt
1 msk vetemjöl
250 ml carniegie porter
1 burk hela tomater 400g
1 msk kalvfond koncentrerad
400 g potatis, tärnat 1-2 cm
1 st röd paprika skivad i 2 cm bitar
2 - 4 st färska hackade kvistar kruspersilja till garnering
Värm upp oljan i en gryta till hög värme och bryn grytbitarna tills de får en fin färg. Bryn gärna i omgångar så att de inte släpper för mycket vätska och sänker värmen i grytan.
Lägg i löken och vitlöken och låt dem bli mjuka och lite genomskinliga. Ha sedan i de torra kryddorna, salt och vetemjölet, och låt allt hettas upp och bli aromatiskt.
Häll i portern och skrapa upp det som eventuellt har fastnat i bottnet på grytan. Låt ölen reducera till nästan hälften innan du har i tomaterna och fonden. Bryt isär tomaterna grovt med stekspaden, lägg på ett lock och låt det puttra lätt i ca 2 timmar. Köttet ska bli mört, men grytbitarna ska fortfarande hålla ihop.
Lägg i den tärnade potatisen sista 10 minutrarna och lägg i paprikan sista 2 minutrarna. Smaka eventuellt upp med salt och servera gärna med en klick creme fraiche, hackad persilja och ett gott bröd.