Hallonbullar med cookie crumbs
Original recept från grocerywealth.com av louise
Aug. 18, 2024
25 g jäst
1 dl mjölk
1.5 dl grädde
1 msk honung
En nypa salt
1 msk stött/krossade kardemummakärnor
70 g smör, rumstempererat
7 dl vetemjöl
1 dl socker
1 st uppvispat ägg
.
Ingredienser till vaniljkräm:
.
2.5 dl grädde
1 st vaniljstång
0.5 dl strösocker
4 st äggulor
1 msk majsstärkelse (maizena)
.
Topping/fyllning:
Hallonsylt
Kaksmulor (se mördeg recept nedan)
.
Ingredienser till mördeg
50 g smör, rumstempererat
1 dl vetemjöl
0.25 dl strösocker
0.25 tsk vaniljpulver
Smula jästen i en bunke. Mortla kardemummakärnorna.
Värm mjölk och grädde tillsammans i en kastrull på medelhög värme. Tillsätt honung, kardemumma och en nypa salt. Rör om tills blandningen är fingervarm (37°C)
Häll den varma vätskan över jästen och rör om tills jästen har löst upp sig.
Tillsätt socker och större delen av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg.
Knåda in det rumstempererade smöret i degen. Tillsätt mer mjöl om det behövs, men degen ska vara mjuk och smidig.
Låt degen jäsa under en bakduk i cirka 40 minuter, eller tills den har dubblerat i storlek.
Förbered vaniljkräm:
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både frön och stång i en kastrull tillsammans med grädden.
Värm upp grädden försiktigt tills den nästan når kokpunkt, men låt den inte koka.
Vispa under tiden äggulor, socker och majsstärkelse i en separat skål tills blandningen är jämn.
Häll långsamt ner den varma grädden i äggblandningen under konstant vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm på låg värme. Vispa kontinuerligt tills krämen tjocknar.
Ta bort kastrullen från värmen och låt vaniljkrämen svalna.
Förbered kaksmulor:
Blanda samman smör, vetemjöl, socker och vaniljpulver
Låt degen vila i kylen i cirka 30 minuter.
Smula degen med fingrarna till små kaksmulor och sätt åt sidan.
Forma bullarna:
Dela degen i 16 lika stora bitar och forma dem till runda bullar.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa ytterligare 30 minuter under en bakduk.
Förbered bullarna för gräddning:
Sätt ugnen på 225°C (varmluft).
När bullarna har jäst klart, använd tummen eller ett verktyg för att göra en djup nedsänkning i mitten av varje bulle.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg.
Fyll fördjupningen i bullarna med cirka 1 tsk hallonsylt och en tsk vaniljkräm och en klick hallonsylt.
Strö över kaksmulorna på toppen av bullarna.
Grädda bullarna i ugnen i 8-10 min