Basque Burnt Cheesecake har sitt ursprung i Baskien, Spanien och bakas vid hög temperatur för att skapa en karamelliserad yta, samtidigt som den förblir härligt mjuk och len i mitten.
Original recept från www.instagram.com
Aug. 17, 2024
3 st ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver (gärna bourbon)
300 g färskost (t.ex. philadelphia)
2 dl crème fraiche
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 nypa salt
Förbered ugnen: Sätt ugnen på 225 grader
I en stor bunke, vispa ihop färskost, creme fraiche och socker tills smeten är jämn och luftig. Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt mellan varje tillsättning.
Rör ner vaniljpulvret och saltet, och vispa sedan in och vispgrädde. Sikta ner vetemjölet och blanda tills smeten är slät och jämn.
Häll smeten i smorda formar. Grädda i mitten av ugnen 20 minuter, efter 20 minuter höjer du värmen till 250 grader och gräddar ytterligare i 5 min. Ytan ska vara mörkt gyllenbrun, nästan bränd, medan mitten fortfarande ska vara mjuk och något dallrig.
Ta ut cheesecaken från ugnen och låt den svalna i rumstemperatur. Den kommer att sjunka ihop lite, vilket är normalt. Ställ sedan in den i kylskåpet i minst 4 timmar, helst över natten, för att sätta sig ordentligt.