Över 60 minuter

Blåbär och vaniljbullar

Blåbär och vaniljbullar

Original recept från grocerywealth.com av louise

Grocery Wealth

Aug. 10, 2024

Ingredienser

25 g jäst

1 dl mjölk

1.5 dl grädde

1 msk honung

En nypa salt

1 msk stött /krossade kardemummakärnor

70 g smör, rumstempererat

7 dl vetemjöl

1 dl socker

1 st uppvispat ägg

vaniljkräm

2.5 dl grädde

1 st vaniljstång

0.5 dl strösocker

4 st äggulor

1 msk majsstärkelse (maizena)

Topping

Blåbärssylt & florsocker

Gör så här

Smula jästen i en bunke.

Mortla kardemummakärnorna.

Värm mjölk och grädde tillsammans i en kastrull på medelhög värme.

Tillsätt honung, kardemumma och en nypa salt. Rör om tills blandningen är fingervarm (37°C).

Häll den varma vätskan över jästen och rör om tills jästen har löst upp sig.

Tillsätt socker och större delen av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda in det rumstempererade smöret i degen.

Tillsätt mer mjöl om det behövs, men degen ska vara mjuk och smidig.

Låt degen jäsa under en bakduk i cirka 40 minuter, eller tills den har dubblerat i storlek.

Dela degen i 16 lika stora bitar och forma dem till runda bullar.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa ytterligare 30 minuter under en bakduk.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både frön och stång i en kastrull tillsammans med grädden.

Värm upp grädden försiktigt tills den nästan når kokpunkt, men låt den inte koka.

Vispa under tiden äggulor, socker och majsstärkelse i en separat skål tills blandningen är jämn.

Häll långsamt ner den varma grädden i äggblandningen under konstant vispning.

Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm på låg värme. Vispa kontinuerligt tills krämen tjocknar.

Ta bort kastrullen från värmen och låt vaniljkrämen svalna.

Sätt ugnen på 225°C (varmluft).

När bullarna har jäst klart, använd tummen eller ett verktyg för att göra en djup nedsänkning i mitten av varje bulle.

Pensla bullarna med ett uppvispat ägg.

Fyll fördjupningen i bullarna med vaniljkräm och en klick blåbärssylt.

Grädda bullarna i ugnen i cirka 8-10 minuter, eller tills de är gyllenbruna.

Låt bullarna svalna på ett galler. Pudra med florsocker.

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.