Har du testat Matambre? Mata-what? En argentinsk fylld flankstek med hårdkokta ägg, paprika, en blandning av koriander, vitlök & olivolja som man grillar och sedan serverar i skivor. Den betyder bokstavligen ”hungermördare” (matar= döda, hambre= hunger). Och ja det gjorde den verkligen. Vi serverade den med ugnsrostad & smashad potatis, en parmesan/tryffel majonnäs & chimichurri
Original recept från www.instagram.com
Aug. 9, 2024
1 kg flankstek (eller flap)
1 st gul lök (att karamellisera)
0.5 dl olivolja
5 st vitlöksklyftor (hackad)
0.5 dl koriander (hackad)
0.5 dl persilja (hackad)
0.5 tsk salt
0.5 tsk mald svartpeppar
1 - 2 krm chili flakes
2 st hårdkokta ägg (i fjärdedelar)
0.5 st medelgrön paprika (hackad)
0.5 st medelstor röd paprika (hackad)
2 dl finhackad persilja (2 dl motsvarar 2 krukor)
1 dl olivolja
0.5 dl citronjuice
3 msk finhackad schalottenlök
1 tsk finhackad vitlök
1 tsk chiliflakes (t ex red hot chilipepper)
1.5 krm salt
Starta grillen (ska upp till 260)! Gör din chimichurri, majonnäsen samt förbered potatis som du ugnsrostar & smashar medan du grillar.
Skär flanken med en vass kniv och öppna den som en bok. Banka ut köttet för att platta till och tunna ut.
I en liten skål blanda ihop olivolja, koriander, persilja, vitlök, salt, svartpeppar och chili flakes.
Karamellisera löken (Stek löken sakta i smör i en stekpanna, tills den blir mjuk och får fin brun färg)
Salta och peppra ena sidan av köttet och fördela koriander- och persiljeblandningen jämnt över köttet. Lägg över den karamelliserade löken och de kvartade äggen i jämna rader över flanksteken. Upprepa med paprikorna.
Rulla försiktigt upp köttet över fyllningen & knyt med steksnöre för att hålla ihop. Krydda utsidan av rullen rikligt med salt & peppar.
Lägg rullen på grillen och grilla tills den uppnår 54 grader.
Låt rullen vila i 15 minuter innan du skär i den. Servera med potatis, majonnäsen och chimichurri.