Ca 60 minuter

Matambre

Har du testat Matambre? Mata-what? En argentinsk fylld flankstek med hårdkokta ägg, paprika, en blandning av koriander, vitlök & olivolja som man grillar och sedan serverar i skivor. Den betyder bokstavligen ”hungermördare” (matar= döda, hambre= hunger). Och ja det gjorde den verkligen. Vi serverade den med ugnsrostad & smashad potatis, en parmesan/tryffel majonnäs & chimichurri

Original recept från www.instagram.com

Sophie ”Fia” Vildahl

Aug. 9, 2024

Ingredienser

1 kg flankstek (eller flap)

1 st gul lök (att karamellisera)

0.5 dl olivolja

5 st vitlöksklyftor (hackad)

0.5 dl koriander (hackad)

0.5 dl persilja (hackad)

0.5 tsk salt

0.5 tsk mald svartpeppar

1 - 2 krm chili flakes

2 st hårdkokta ägg (i fjärdedelar)

0.5 st medelgrön paprika (hackad)

0.5 st medelstor röd paprika (hackad)

Potatis
Majonnäs, finriven parmesan eller gruyere + tryffelolja (höftade bara ihop)
Chimichurri

2 dl finhackad persilja (2 dl motsvarar 2 krukor)

1 dl olivolja

0.5 dl citronjuice

3 msk finhackad schalottenlök

1 tsk finhackad vitlök

1 tsk chiliflakes (t ex red hot chilipepper)

1.5 krm salt

Gör så här

Starta grillen (ska upp till 260)! Gör din chimichurri, majonnäsen samt förbered potatis som du ugnsrostar & smashar medan du grillar.

Skär flanken med en vass kniv och öppna den som en bok. Banka ut köttet för att platta till och tunna ut.

I en liten skål blanda ihop olivolja, koriander, persilja, vitlök, salt, svartpeppar och chili flakes.

Karamellisera löken (Stek löken sakta i smör i en stekpanna, tills den blir mjuk och får fin brun färg)

Salta och peppra ena sidan av köttet och fördela koriander- och persiljeblandningen jämnt över köttet. Lägg över den karamelliserade löken och de kvartade äggen i jämna rader över flanksteken. Upprepa med paprikorna.

Rulla försiktigt upp köttet över fyllningen & knyt med steksnöre för att hålla ihop. Krydda utsidan av rullen rikligt med salt & peppar.

Lägg rullen på grillen och grilla tills den uppnår 54 grader.

Låt rullen vila i 15 minuter innan du skär i den. Servera med potatis, majonnäsen och chimichurri.

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.