Pull apart burger
Original recept från grocerywealth.com av templtokenlogin
Aug. 8, 2024
Ingredienser till brytbröd:
25 g färsk jäst
2 dl fingervarm mjölk eller vatten
0.5 dl olivolja
0.5 tsk salt
1 msk honung
6 dl vetemjöl
1 st uppvispat ägg
1 msk sesamfrön
1 msk finhackad persilja
.
.
Ingredienser till marinerad portabello:
200 g portabellosvamp
1 dl sweet baby ray’s barbecue sauce
.
.
Ingredienser till karamelliserad lök:
2 st stora gula lökar
1.5 msk olivolja
1.5 msk smör
En nypa salt
En nypa socker (valfritt)
.
.
Ingredienser till montering:
8 skivor cheddarost
Saltgurka
Instruktioner till brödet:
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37 grader Celsius (fingervarmt) i en gryta och häll den över jästen. Rör om tills jästen har löst upp sig.
Tillsätt honung, olivolja och salt. Sikta ner mjölet lite i taget och knåda degen tills den är smidig.Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter.
Rulla degen till 12 lika stora bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt bullarna jäsa ytterligare 30 minuter.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg, strö över sesamfrön och ställ in i ugnen på 200 grader Celsius i cirka 20 minuter tills de är gyllenbruna.
Instruktioner portabello
Torka av svampen med en fuktig pappershandduk för att få bort eventuell smuts. Undvik att skölja den under rinnande vatten.Skär svampen i önskade skivor eller bitar.
Torrstek svampen i en stekpanna (utan olja) på medelhög värme tills de börjar släppa ifrån sig vätska och får en lätt brynt yta, cirka 10 minuter.
Låt svampen svalna något innan du marinerar den. Blanda svampen med grillsåsen och låt den marineras i minst 30 minuter, gärna längre.
Stek svampen snabbt i en stekpanna med lite olja för att få en fin grillyta och härlig karamellisering av såsen.
Instruktioner Karamelliserad lök:
Skala lökarna och skär dem i tunna skivor.
Värm olivolja och smör i en stor stekpanna eller kastrull med tjock botten på medelhög värme. Lägg i lökskivorna och rör om så att de blir täckta av fettet. Sänk värmen till medel-låg för att undvika att bränna löken.
Låt löken laga långsamt, rör om med jämna mellanrum. Detta tar vanligtvis 30-40 minuter. För extra sötma och för att påskynda processen, strö över en nypa socker efter cirka 10 minuter.
När löken är mjuk, söt och har en djupt gyllenbrun färg, är den klar. Smaka av med en nypa salt.
Instruktioner montering:
När brytbrödet, löken och svampen är klara, dela på brytbrödet.
Fyll det med glaserad portabello, cheddarost, karamelliserad lök och saltgurka.Lägg på toppen av brödet och strö över finhackad persilja.
Servera och njut av ditt härliga fyllda brytbröd!