Grottor är en kakfavorit, denna med en ny fyllning av rabarber. Recept av Karoline Jönsson. Notera: färdig sylt eller helst marmelad kan användas, och den går att byta ut till valfri smak 😊
Original recept från www.coop.se
Aug. 6, 2024
200 g mjölkfritt margarin
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
0.5 tsk bakpulver
4.5 dl vetemjöl
200 g rabarber
1 dl strösocker
1 st citron
1 krm vaniljpulver
Skär rabarbern i bitar och blanda med socker, citron och vaniljpulver. Låt koka tills det liknar en sylt, ca 15 min. Ta från värmen och låt svalna.
Sätt ugnen på 175°. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt smöret. Arbeta snabbt ihop till en deg med händerna. Överarbeta inte degen.
Lägg degen på bänkskivan och rulla ut till en ca 30 cm lång rulle, dela i 30 bitar. Rulla varje bit till en boll. Lägg bollen i en pappersform, eller på en plåt med bakplåtspapper, och gör en fördjupning med ett finger.
Fyll groparna med ½–1 tsk sylt. Baka kakorna mitt i ugnen 15–18 min. Låt kallna.