Vi har alltid en stor burk med granola hemma. Vi köper aldrig flingor. Både jag och barnen älskar hemgjord granola och väljer från gång till gång vad vi vill ha i. Jag gillar att söta min granola med dadlar. Barnen vill absolut ha i torkade bär så ofta blir det tranbär och/eller blåbär. Denna gång blev det en nötgranola som jag även hade quinoapuffar i. Så gott och krispigt när de rostas i ugnen. Sen hade jag även i kanel och kardemumma för jag gillar när den blir lite kryddig och smakar mer. Barnen brukar även ta mer kanel på yoghurten.
Sept. 25, 2022
3 dl havregryn
2 dl quinoapuffar
2 dl solrosfrön
2 dl pumpakärnor
0.5 dl linfrön
0.5 dl sesamfrön
3 dl sötmandlar
1 st nypa flingsalt
2 msk kanel
1 msk kardemumma
10 st färska dadlar
1 dl jordnötssmör
2 dl vatten
2 dl torkade blåbär
1 dl torkade tranbär
Sätt på ugnen på 150 grader. Grovhacka mandlarna. Blanda havregryn, quinoapuffar, solrosfrön, pumpakärnor, linfrön, sesamfrön, sötmandlar, salt, kanel och kardemumma.
Mixa urkärnade dadlar, jordnötssmör och vatten och blanda ihop med de torra ingredienserna.
Ta fram 1-2 plåtar med bakplåtspapper och sprid ut granolan på plåtarna. Rosta i ugnen ca 45 min minuter och röra om då och då.
Ta ut ur ugnen och rör ner torkade blåbär och tranbär.