En grym risotto fylld av Umami. Grönsaksbuljongen gör jag på gul lök, morot, stjälkselleri, palsternacka, rotselleri, lagerblad, timjan, persiljestjälkar, vitpepparkorn, champinjoner och vatten!
July 31, 2024
350 g carnaroliris
2 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
300 g kantareller
300 g skogschampinjoner
200 g pancetta
1.5 l grönsaksbuljong
100 g smör
100 g parmesan
Hackad basilika
Olivolja
Salt & peppar
Finhacka schalottenlökarna och vitlöken. Skär ner champinjonerna. Ner med olivolja i en stekpanna eller kastrull. I med champinjonerna och låt svettas. Gå sedan i med löken tills den mjuknat
Ner med riset. Blanda runt nån minut innan du går i med vinet
När vinet reducerat ner. Börja hälla i buljongen, lite i taget under omrörning. Fortsätt med lite buljong i taget, det tar cirka 20 minuter innan riset är klart
Under tiden. Ta fram en ny stekpanna och stek pancettan tills den blivit krispig. Ta ur pancettan och lägg på papper, ner med kantarellerna i samma panna (i med en klick smör om man känner för det)
Ner med riven parmesan och smör i risotton. Smaka av med salt och peppar.
Servera risotton, toppa med kantarellerna, pancettan, parmesan och lite hackad persilja.