Jordgubbar i maten? Javisst, den sötsyrliga smaken är härlig till laxen.
July 17, 2025
250 g laxfiléer i portions-bitar
Salt och nymald svartpeppar
0.5 msk smör till stekning
0.5 st gurka
200 g jordgubbar
1 st färsk röd chili
2 msk vatten
1 msk ättikssprit 12%
1 msk strösocker
1 msk fisksås
2 msk hackad dill
300 g färskpotatis
Koka potatisen i saltat vatten.
Skala gurkan slarvigt. Hyvla gurkan till sneda skivor.
Skär jordgubbarna i klyftor.
Kärna ev ur och skiva chilin.
Blanda vatten, ättika, socker och fisksås i en skål. Vänd ner gurka, jordgubbar, chili och dill. Låt gärna dra en stund före servering.
Smält smör för att kunna ha som sås ovanför potatisen
Stek laxen i smör i en stekpanna eller grilla laxen till en innertemperatur på 48°. Salta och peppra. Servera med gurksalladen och potatisen, häll på det smälta smöret ovanför potatisen.