En magisk fläskfilégratäng med smaker från medelhavet. Fläskfilén fylls med en röra på fetaost, sorlotorkade tomater & parmesan och täcks sedan med en sås av soltorkad tomat/fetaost cremefraiche, färskost, grädde, fond, vitlök och basilika. Som om inte det vore gott nog så toppas den även med lite mer parmesan & bacon. 😅
July 19, 2024
1 kg fläskfilé
Salt, svartpeppar (grovmalen), vitpeppar
Smör
1 st fp fetaost á 200 g
1 burk soltorkade tomater i olja (ca 10 st), strimlade
1 st (av totalt 2) dl gran padano eller parmesan, finriven
Sås:
2.5 dl mellangrädde
2 dl fetaost- & soltorkadtomat creme fraiche
150 g färskost
1 dl lätt creme fraiche
2 msk kalvfond
3 krm grönpeppar (inlagd)
2 - 3 st vitlöksklyftor, rivna
0.5 kruka basilika, strimlad (färsk) eller 1 msk på burk
Topping:
1 st fp bacon, i mindre bitar
1 dl gran padano eller parmesan
Lite mer basilika att toppa med.
Servera med gnocchi eller klyftpotatis.
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Mosa ihop fyllningen till fläskfilén
3. Koka ihop såsen. Smaka av med ev mer salt och peppar.
4. Sten baconet lite lätt och ställ åt sidan
5. Putsa fläskfilén och stek runt om i en varm stekpanna i generöst med smör, salta & peppra.
6. Skär snitt i köttet, ca halvägs ner i köttet och fördela fyllningen jämt i skårorna.
7. Häll över såsen, toppa med resten av parmesanen & till slut baconet och ev lite extra basilika.
8. Tillaga ca 25-30 min i ugnen, ta gärna tempen. Helst ska fläskfilén vara runt 70 grader.
9. Koka gnocchi och stek gärna med lite smör och tillsätt ströbröd för härlig knaprighet, kör annars klyftpotatis samtidigt som köttet i ugnen eller airfryer/fritös.
10. Köttet skär du sedan i önskade portioner med kniv direkt i formen och serverar med gnocchi, såsen, en god sallad och glas rött tex en Pinot Noir.