Tänk nudlar, fast med mellanösternsmaker. Snabblagat och mättande. Recept från Salt och tahini 1 portion
Sept. 21, 2022
1 st portion knife cut noodles eller andra vetenudlar
0.5 - 1 msk aleppo-chiliflakes (pul biber) eller andra milda chiliflakes
0.5 tsk 7 kryddor (finns i välsorterade butiker)
2 st små salladslökar, skivade och vita/gröna delar separerade
1 st vitlöksklyftor, pressade
0.5 msk rapsolja
2.5 msk rinnig tahini
1 msk ljus sojasås (eller coconut aminos)
1 tsk agavesirap
0.5 - 1 msk citronsaft (mer eller mindre efter smak)
2 - 3 msk nudelvatten + mer om det behövs
100 g vegansk färs
1 st vitlöksklyftor, pressade
0.5 tsk 7 kryddor
0.5 tsk torkad persilja (eller 1 msk färsk om du har det)
Salt, peppar, aleppo-chiliflakes efter smak
Gröna delarna av salladslöken
Rostade sesamfrön
Aleppo-chiliflakes
Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Spara lite kokvatten innan du häller av.
I en (värmetålig) djup tallrik/skål, tillsätt Aleppo-chili, 7 kryddor, vit del av salladslöken och pressad vitlök.
Hetta upp oljan i en stekpanna tills den blir varm. Häll sedan försiktigt ner i skålen och njut av det fräsande ljudet.
Medan nudlarna kokar, förbered färsen. Tillsätt lite olja i stekpannan och stek vitlöken på medelvärme i 1 min utan att den bränns. Tillsätt färsen och all kryddning. Stek tills färsen fått fin färg och är lite krispig.
Medan färsen steks. Tillsätt tahini, sojasås, agavesirap, citronsaft i skålen. Blanda väl och tillsätt nudelvatten, 1 msk åt gången under omrörning, tills du får en krämig sås. Först blir den grynig och tjock, fortsätt blanda så blir den slät och krämig. Justera kryddningen.
Tillsätt nudlarna och blanda väl. Toppa med färsen, gröna delar av salladslöken och lite rostade sesamfrön.