Detta recept ger dig den optimala pastasåsen! Till pasta, gratänger eller andra rätter - denna pastasås går att använda på massor av sätt! Blir det någon sås över går den utmärkt att frysa in.
Sept. 23, 2022
1.5 kg tomat
3 st gul lök(ar)
5 st vitlöksklyfta(or)
3 msk tomatpuré
3 msk olivolja
1 st lagerblad
1 msk strösocker
1.5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 msk balsamvinäger
1 msk torkad oregano
1. Klyfta de sköljda tomaterna och skär bort stjälkfästet. Skala och finhacka löken och skiva vitlöksklyftorna tunt.
2. Fräs lök och vitlök i olivolja på svag värme i en stor gryta. Löken ska svettas och få lite färg, men inte bli bränd.
3. Häll ner tomater, lagerblad, socker, salt, peppar och vinäger.
4. Låt allt sjuda under lock på låg värme i minst 2 timmar. Såsen kokar samman och blir ganska tjock och trögflytande. Om såsen är för tunn reducera utan lock tills konsistensen är perfekt.
5. Dra av grytan från plattan och smula ner torkad eller finhackad färsk oregano i grytan. Låt såsen dra ytterligare 15 minuter innan den serveras.