Mina favorithamburgerbröd! Jag köper inte hamburgerbröd längre sedan jag började baka dem själv. Det känns både för dyrt och så är det tusen gånger godare med hembakta hamburgerbröd.
Dec. 3, 2024
50 g jäst
6 dl fingervarmt vatten eller mjölk
2 tsk salt
2 msk rapsolja
900 g vetemjöl
1 st ägg uppvispat
1 st ägg uppvispat
Sesamfrön
Sesamfrön
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten (eller mjölk() och blanda tills jästen löses upp.
Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Jäsningstips: Fyll upp ca 10 cm varmt vatten i diskhon. Ställ bunken i det varma vattnet så jäser den med bättre effekt.
Dela degen i ca 24 bitar. Gör runda bollar av degen med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem, ca 1 cm tjocka. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bröden med uppvispat ägg (eller vatten) och strö över sesamfrön.
Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk. Kalljäsning!
Gör degen enligt receptet och låt den jäsa övertäckt i kylen över dagen eller natten! Baka sedan ut den enligt receptet! Enkelt och smidigt så spar man tid och degen hinner jäsa långsamt i lugn och ro.