När vi gör julgodis är denna kolan ett måste. Den är jättegod och har en djupare kolasmak. Du kan göra den med eller utan havssalt.
Nov. 30, 2023
2 dl strösocker
0.5 dl farinsocker
0.5 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1.2 dl vispgrädde
Havssalt
1 msk smör
Blanda alla ingredienser i en kastrull på spisen och koka upp.
När det kokar upp så sänk värmen så att kolan bara småkokar. Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 124° eller när smeten håller knäckprovet. Koktid 30 till en timme. Gör ”knäckprovet” genom att droppa lite kola i en kopp kallt vatten. Kan du rulla det till en kolabit är den klar. Då lägger du i en matsked smör, det kan vara en hel bit som smälter i kolan.
Häll upp kolan på bakplåtspapper. Jag brukar hälla det i en långpanna eller på en plåt. Strö på havssalt på kolan.
Låt kallna och dela i små bitar och lägg dom i smörpapper eller små bitar av plastfolie.