En lättlagad och smakrik söndagsmiddag
Sept. 19, 2022
Köttet:
1 kg benfri karré i bit
2 st gul lök
5 st vitlöksklyftor
3 tsk timjan
3 tsk rosmarin
0.5 dl persilja (fryst)
Salt
Svartpeppar
3 msk kalvfond
7 dl vatten
Sås:
Buljong från köttet
2 dl grädde
1 st grönsaksbuljongtärning
1 msk osötad lingonsylt
1 msk tamari soja
Maizena redning för ljusa såser
Salt
Svartpeppar
Sätt ugnen på 150 grader. Skala lök och vitlök. Skär lök i mindre bitar.
Blanda ihop timjan, rosmarin, persilja, salt och nymalen svartpeppar och gnid in i köttet. Lägg fläskkarrén i en gryta med höga kanter och lock.
Lägg i lök och vitlök. Blanda ihop vatten och fond. Häll över köttet. Sätt på locket på grytan och ställ in i ugnen.
Ställ in köttet i mitten av ugnen ca 2 timmar. Vänd det efter halva tiden.
Lyft upp köttet och sila ner buljongen i en kastrull. Koka buljongen tills ca 5 dl återstår. Tillsätt grädden, soja, grönsaksbuljongtärningen och lingonsylten och koka ihop. Red av med maizena redning. Smaka av med salt och peppar.
Servera med sötpotatis, klyftpotatis, ris eller en god sallad.