Perfekt förrätt som känns lite extra tjusig.
Sept. 30, 2022
250 g fast potatis
1 st fänkål (à 200 g)
1 st ägg
1 dl riven parmesan
2 krm salt
0.5 krm svartpeppar
3 msk olivolja
1 st rödlök
1 dl smetana (eller crème fraiche)
80 g stenbitsrom
Parmesanflarn
Skala potatisen. Plocka bort dillen från fänkålen, spara den i kylskåp.
Riv potatis och fänkål på den grova sidan av rivjärnet. Pressa ut vätskan och lägg rivet i en bunke.
Blanda ner ägg, parmesan, salt och peppar.
Hetta upp olja i en stekpanna. Klicka i smeten till 8 plättar (för 4 port) och platta till/tryck ut. Stek dem frasiga, 2-3 minuter per sida. Låt svalna. Förvara övertäckt i kylskåp.
Sätt ugnen på 150°C.
Skala, dela och finhacka löken.
Lägg frittersen på en bakpappersklädd plåt, ställ in i ugnen. Värm ca 10 minuter.
Lägg frittersen på tallrikar. Toppa med smetana, löjrom, hackad lök, fänkålsdill och ev. hyvlad parmesan.