Ett ljuvligt gott bröd som passar perfekt när man vill att det ska gå fort att baka! Gott och bra frukostbröd! 🥰 Tips kalljäsning: Gör degen på kvällen och låt den jäsa under plastfolié i kylen över natten. Ta fram plåten i rumstemperatur ca 30 minuter innan gräddning 👍 Tillsätt gärna lite kryddor i brödet, som t.ex. stött anis (0,5 msk) och fänkål (0,5 msk).
July 8, 2024
25 g jäst
4 dl vatten, rumsvarmt
1.5 tsk salt
8 dl rågsikt (eller vetemjöl)
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om ordentligt.
2. Tillsätt salt och rör om.
3. Tillsätt mjölet, lite i taget och rör om med en slev till en lätt kladdig deg. Du behöver inte knåda degen utan rör om tills det är en lätt kladdig deg.
4. Stjälp ut degen i en långpanna, ca 35 x 30 cm (eller plåt), klädd med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och platta ut degen till en rektangel med mjölade händer.
5. Skär degen i åtta rutor och nagga hål i degen.
6. Låt degen jäsa i rumstemperatur under en handduk i ca 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader efter halva jäsningen
7. Grädda brödet i 18–20 minuter mitt i ugnen. Njut av nybakat bröd med smör och ett gott pålägg. Brödet går bra att frysa in.