Den här fiskgrytan/fisksoppan (skippa potatis så har du en soppa) gjord på räkost med chili blev verkligen så god och lyxig! Och inte jättemycket jobb heller = win win. Du kan så klart byta ut mjukosten till annan räk- eller kräftost. Men addera då lite extra cayennepeppar eller chili.
July 6, 2024
Olivolja
1 st finhackad schalottenlök
0.5 st strimlad/hackad medelstor purjolök
2 st rivna morötter
2 msk tomatpure
0.5 dl vittvin
6 dl vatten
2.5 dl vispgrädde milda
2 dl lätt creme fraiche
2 msk hummerfond
2 dl mjukost (te.x kavlis räkost)
0.5 st pressad citron
20 g finhackad färsk dill
600 g gram tärnad fisk (jag hade alaska pollock)
1 tsk socker
Salt ca 1 tsk
Färska räkor att toppa med
Svartpeppar
5 - 6 potatisar, skalade och tärnade
Fräs lök & morötter mjukt i olivolja. Mät ner tomatpuren och rör om, tillsätt vinet och låt koka ihop lite snabbt. Tillsätt vatten, vispgrädde, creme fraiche, fond, mjukost, citron och låt sjuda upp.
Tärna och koka lite potatis till, ca 15 min och lägg i soppan när den är klar.
Vänd ner fisktärningarna tillsammans med finhackad dill och låt sjuda tills fisken är klar ( cirka 10-12 minuter). Smaka av med salt och lite svartpeppar och servera.
Toppa gärna med räkor + aioli eller en klick crème fraiche eller vitlöksbr