Att äta bowls till lunch är ett ypperligt sätt att få i sig mycket näring, bra energi och ge dig själv goda förutsättningar för en bra eftermiddag. Det fiffiga med bowls är att de går att variera och att du kan ta lite vad som finns som bör ätas upp eller vad du är sugen på. Jag gillar att ha en kolhydratbas som även gärna får innehålla en del protein (såsom quinoa alternativt blanda i linser i ris osv). Sen kan man välja på rotfrukter, kål, grönsaker och toppings med olika egenskaper, konsistenser och näringämnen. Det får gärna vara färgglatt och jag inspireras mycket av den antiinflammatoriska kosten. Här blev det en lunchbowl med rostad brysselkål, sötpotatis och sen paprika och gröna blad. Och så toppade jag allt med lite hackade mandlar samt torkade tranbär. Det blev en hit kan jag lova!
Original recept från sandracallermo.se av Sandra Callermo
July 3, 2024
1 st sötpotatis
200 g brysselkål
1 st vitlöksklyfta
2 dl torkat bovete
1 st grönsaksbuljongtärning
1 st paprika
Gröna blad
1 st näve sötmandlar
Några torkade tranbär
Sätt på ugnen på 225 grader. Skär sötpotatisen i bitar och lägg på ena halvan i en stor ugnsfast form. Halvera brysselkålen och lägg på andra halvan. Ringla över olivolja över allt och krydda med salt och svartpeppar. Strimla en vitlöksklyfta och sprid ut över brysselkålen. Sätt in i ugnen ca 20-25 min.
Koka bovetet enligt anvisning med en grönsaksbuljongtärning. När den kojat klart kan du hälla bort eventuellt överflödigt vatten, ringla över lite olivolja och krydda med örtsalt.
Kärna ur och hacka paprikan.
Lägg bovete, gröna blad, paprika, sötpotatis och brysselkål i en djup skål. Toppa med hackade mandlar och eventuellt några tranbär. Servera med valfri dressing.