6 - 7 g torkade grönpepparkorn
400 - 500 st oxfilé (eller ryggbiff)
Salt
1 - 2 msk olivolja
25g smör
2 st krossade vitlöksklyftor
1 st finhackad schalottenlök
1 st finhackad eller riven champinjon (kan uteslutas)
1 tsk dijonsenap
0.5 dl rödvin
1 msk konjak eller brandy
1 msk koncentrerad kalvfond
1.5 st dl vispgrädde
Sätt ugnen på 150 grader.
Rosta grönpepparkornen i en torr stekpanna tills de blir lite aromatiska, men inte brända, och mortla grovt. Salta oxfilen, vänd i grönpepparn och stek gyllene, på båda sidorna i olja. Släng i smör, ett par krossade vitlöksklyftor och ös.
Lägg över köttet i en ugnssäker form och låt det gå klart i ugnen till ca 52 grader innertemperatur, ca 10 minuter. När det är klart ska köttet vila, utanför ugnformen, i minst 5 minuter innan du skär i det. Mitt kött hade en innertemperatur på 36 grader innan det gick in i ugnen.
Släng i finhackad schalottenlök och champinjon i stekpannan och låt det mjukna lite. Lägg sedan i dijonsenap och låt det steka någon minut. Häll sedan i det röda vinet och låt reducera ner till mindre än hälften. Häll på en matsked konjak eller brandy, lyft bort stekpannan från köksfläkten och tänd på.
När lågorna har satt sig, kan du flytta tillbaka till spisen och hälla i grädden tillsammans med kalvfonden och låta det reducera till önskad konsistens. Om det blir för tjockt går det bra att hälla i lite mjölk, vatten eller grädde. Smaka av med salt och servera med dina favorita tillbehör!
Jag märkte att vin med mycket syra inte passar så bra med grönpepparn, då det resulterar i att det bränner lite extra i munnen av det. Nu är jag inte en sommelier, men jag antar att ett mustigare vin (typ zinfandel eller amarone) eller en öl skulle passa bättre.