Med ett riktigt bra pastarecept i rockärmen kan du enkelt trolla fram en lyxmåltid på mindre än 20 minuter. Perfekt om man får middagsgäster man inte riktigt räknat med eller när orken är på noll men man ändå vill äta gott.
Original recept från folkofolk.se av Linnéa Seidel
June 27, 2024
Tortiglioni (eller annan pasta med liknande form) för 4 portioner
300 g färsk svamp
250 g soltorkade tomater i olja
1 st gul lök
1 st grönsaksbuljongtärning
Svartpeppar
3 dl grädde
Färsk persilja
2 dl pastavatten
Riven parmesanost
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Skiva svampen tunnt och stek i en het, torr panna under omrörning.
Finhacka soltorkade tomater och lök. När svampen börjat få färg och släppt ifrån sig vätska, tillsätt de soltorkade tomaterna och löken.
Drag ner värmen till medel och stek tills löken är genomskinlig.
Krydda med grönsaksbuljongtärning och svartpeppar.
När pastan har cirka en minut kvar att koka, tillsätt grädden i stekpannan med svampen och låt allt koka upp.
Finhacka persilja och blanda i såsen. Rör även ner riven parmesan.
Späd pastasåsen med varmt pastavatten till önskad konsistens. Häll sedan av den färdigkokta pastan, blanda ned i såsen och rör om.
Låt stå kvar på den varma spisen i cirka en minut så pastan riktigt suger åt sig av såsen.
Servera den krämiga pastan med finhackad persilja och rikligt med riven parmesan. Låt fredagsmyset börja!