Potatiskroketter med löjrom och smetana, helt oemotståndliga munsbitar som kommer få varenda gäst på fall 🥰
Original recept från www.instagram.com av anja.allvin
June 21, 2024
2 dl olja, till fritering
1.5 dl ströbröd
Svartpeppar
1 tsk salt
2 msk smetana
800 g mjölig potatis
Gräslök, hackad
Rom, valfri sort
Smetana
Skala potatisen. Koka hälften i lättsaltat vatten i 15 minuter. Häll av vattnet. Låt potatisen ånga av. Detta kan förberedas kvällen innan.
Riv resten av potatisen på ett grovt rivjärn, salta lätt och låt stå 5 minuter.
Lägg den rivna potatisen i en kökshandduk och pressa ur så mycket vätska som möjligt.
Riv den koktapotatisen och blanda med den rårivna potatisen, smetana och salt. Forma små bollar med våta händer. Hetta upp olja i en liten kastrull eller fritös till ca 175 grader.
Rulla potatisbollarna i ströbrödet och fritera dem i 3-4 minuter tills de får fin gyllene färg. Lägg dem på ett galler eller hushållspapper. Servera varma med smetana, rom och någon grön ört.