Äntligen kommer ett recept på scampi och svamprisotto! 🤤 Olika varianter av risotto har verkligen blivit en favorit hos mig! 👇🏻
Sept. 15, 2022
2 st schalottenlök
Olivolja
2.5 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
Arborioris
1 st l kycklingbuljong (vatten och kycklingbuljongtärning) jag smakade av buljongen så smaken blev bra, men 3 tärningar skulle jag säga blir lagom.
Färsk grön sparris
Färsk scampi
2 dl parmesan
Salt
Svartpeppar
Börja med att koka upp vatten med buljongtärningarna och låt det sjuda på låg värme.
Finhacka löken och fräs i olivolja i en kastrull utan att den får färg, den ska bara mjukna.
Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det blir glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset, glöm inte att röra om ofta! ☝🏻
Sänk till medelvärme och späd med varm buljong under omrörning.
Börja med ca 3dl och fyll på med någon deciliter åt gången när det börjar koka in.
Risotton ska skjuta lugnt under tillagningen.
Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter, smaka av riset regelbundet så det inte blir överkokt. En liten kärna i mitten är perfekt!
Jag fräste på scampin i smör under tiden tills den fick en fin rosa färg, fräste även på sparrisen som jag skar upp i mindre bitar, tills den mjuknade lite.
När riset är färdigt tog jag kastrullen åt sidan, tillsatte den rivna parmesanen och blandade ordentligt, smakade av med salt och svartpeppar, tillsatte svampen och sparrisen.
Alltså detta, skulle kunna äta detta varje vecka 😍. Det är ingen mat som sköter sig själv, men det är så värt ändå 👌🏻