Den här Romtårtan med bottnen på kavring och brynt smör toppad med räkor, rädisor och krämiga ägg är den perfekta sommarrätten. Så gott och så enkelt 😍
June 17, 2024
2 st gelatinblad
125 g cream cheese
2 dl creme fraiche
0.5 st rödlök
75 g röd stenbitsrom (eller annan rom du gillar)
Zest från 1 citron
0.5 kruka dill
1 msk citronsaft
1 msk pepparrot
0.5 - 1 tsk salt och peppar
200 g kavring
75 g smör
En stor näve räkor
2 st ägg
2 st rädisor
Några kvistar knipe dill
0.5 st citron
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Blanda nästan all creme fraiche (lämna 2 matskedar) med resten av ingredienserna till fyllningen.
Skär av kanterna på kavringen och mixa resten till smulor.
Smält smöret på medelhög värme i en kastrull. Rör försiktigt lite då och då. När smöret bubblat upp och får en brunaktig färg och nötig doft är det brynt.
Häll det brynta smöret över kavringsmulet och blanda ihop det. Tryck ut bottenblandingen i en form med avtagbar kant ca 21cm i diameter.
Värm upp 2 matskedar creme fraiche i en kastrull. Rör ner gelatinbladen tills de smält helt (krama inte ut dem innan).
Rör ner gelatincreme fraichen i tårtfyllningen och häll omedelbart fyllningen på bottnen i formen.
Täck över formen med plastfolie och ställ i kylen. Låt stå kylt i minst fyra timmar, gärna över natten.
Garnera med äggklyftor, skivor av rädisa och citron, en stor näve räkor och generöst med dillkvistar.